Bowen-technika

A Thermana Laško Bowen terápia több okból is az ügyfelek egyik kedvenc szolgáltatása. A Thermana Laško egy speciálisan képzett ergoterapeutákból és fizioterapeutákból álló csapattal rendelkezik, akik folyamatosan képzik magukat és frissítik képességeiket. 

De mi is az a Bowen-terápia egyáltalán? Milyen előnyökkel járhat? Ez a megfelelő terápiás forma az Ön számára?

Mi a Bowen-terápia?

A Bowen-terápia egyfajta gyengéd és nem agresszív terápia, amely segít az izom- és csontrendszeri problémák kezelésében, és egy csodálatos technika, amely relaxációt idéz elő. A terapeuta egyes pozíciókban erős, de elég gyengéd nyomást alkalmaz ahhoz, hogy stimulálja a kötő- és izomszövetben lévő receptorokat, ami aztán ösztönzi az öngyógyító folyamatot. 

Mi az a Bowen-technika?

Ez a terápia hatékonyan és gyorsan csökkenti az izom-összeköttetés feszültségét, és segít az energia-, nyirok-, hormonális és neurológiai rendszer egyensúlyának megteremtésében. Thermana Laško ezt a terápiát még csecsemőknél is végzi. 

A Bowen technika

A Bowen-technika egyfajta gyengéd terápia, amelyet a test különböző részein alkalmaznak ujjak és hüvelykujjak segítségével, meghatározott sorrendben vagy folyamat szerint. 

A mozdulat a mutatóujjak és a hüvelykujj egyfajta gördülő mozgása, amelynek célja az idegpályák stimulálása, ami lehetővé teszi, hogy a test különböző idegrendszerei között “beszélgetés” alakuljon ki.  

A Bowen mozdulat egy nagyon jellegzetes mozdulat, amelyet a test nagyon specifikus részein alkalmaznak. Ez a lágyszövetek mozgását precíz módon foglalja magában. 

Bowen-technika
A Bowen technikát a test különböző részein alkalmazzák az ujjak és a hüvelykujj segítségével

A terapeuta minden egyes mozdulat között elhagyja a szobát, hogy a kommunikációs folyamatnak esélyt adjon. A szünetek segíthetnek minden következő mozdulatsor hatékonyságának növelésében. 

A mozdulat nem a bőr felszínén siklik vagy csúszik, hanem a bőr feletti lazaságot használja fel az alatta lévő szöveten való mozgáshoz, így minden mozdulat egy kis területet fed le. Ezt az határozza meg, hogy a személy bőre mennyire tud mozogni a célzott területen. 

A Bowenben az a legjobb, hogy minden korosztály számára alkalmas, és nagyon gyengéd. 

A kétperces szünet

A Bowen-terápia mögött álló ember, Tom Bowen figyelemre méltó képességgel rendelkezett ahhoz, hogy pontosan megfigyelje a test némileg nagyon finom egyensúlytalanságait, és ezért képes volt elkezdeni ezek gyors korrekcióját. 

Miután néhány speciálisan kiválasztott mozdulattal elkezdte a folyamatot, Tom magára hagyta ügyfelét a kezelőhelyiségben, majd néhány perc múlva visszatért, hogy ellenőrizze a test reakcióját, és meghatározza, hogy mit kell még tenni, ha van még valami. 

Ez a különleges elem, amely lehetőséget nyújt a test számára, hogy néhány percig pihenjen, ösztönzi a fontos javítási folyamatot. A szünetek hossza az ügyféltől és a különböző eljárásoktól függően eltérő lehet. 

Bowen terápia – Feszülő combizom kezelése

Átlagosan azonban az ügyfelek körülbelül 2 percig maradnak minden mozdulatsor között. A tapasztalt gyakorlók tisztában vannak a szünetek következményeivel. Az edzés elején azonban a legtöbb embernek meglehetősen nehézséget okoz ez a koncepció. 

A szünetek talán a Bowen legkevésbé értett aspektusai közé tartoznak, de mégis, ezekben a szünetekben kezdenek hatni a munkák, és a változások megvalósulnak. Bowen legalapvetőbb alapelve, hogy a kliens az, aki a munkát végzi, és nem igazán a terapeuta. Ahhoz, hogy ez megtörténjen, a testet békén kell hagyni, és időre van szüksége. 

Hogyan működik a Bowen?

Az agy kétségkívül a test egyik legérdekesebb területe. A legalapvetőbb funkciója az érzékszervekből származó információk fogadása, valamint az olyan információk értelmezése, mint a hang, a mozgás, a fájdalom és a fény. 

Lehetővé teszi a tudatos kommunikációt a testen belül. A neuroplaszticitás az agy azon képességére utal, hogy új idegi kapcsolatok kialakításával képes felismerni önmagát, lehetővé téve az agy idegsejtjeinek, hogy a környezetükben bekövetkező új változásokra vagy helyzetekre reagálva kiigazítsák tevékenységüket. Ez magában foglalja az érintés mint inger használatát. 

Körülbelül 600 00 jel érkezik másodpercenként a testbe az agyból, és ezek viszont visszatérnek az agyba az információkkal, amelyeket értelmeznek, majd visszaküldenek. Minden alkalommal, amikor látsz, hallasz, érzel vagy gondolsz valamit, az agyad bevonja a múltbeli tapasztalataidat, hogy kategorizálja az érzést, és megfelelő választ találjon rá. 

Ami a Bowen-mozdulatot illeti, az agy nem tudja azonnal végrehajtani, és további információkra van szüksége, mielőtt választ alkotna. Emiatt, amíg az agy további információkat kér, a terapeuta elhagyja a szobát, és mint ilyen, az agy bizonyos jeleket küld a helyszínre, hogy felmérje a választ. 

Az azonnali válasz szinte mindig mély és gyors relaxáció, amikor a kliens kényelmesen fekszik. Az ügyfelek általában arról is beszámolnak, hogy melegséget vagy bizsergést éreztek a megdolgozott helyen. Gyakran hallani olyan megjegyzéseket, hogy úgy érezték, mintha a terapeuta keze még mindig rajtuk lenne. 

A Bowen mindig működik?

A nehezebben érthető elemek közé tartozik, hogy a Bowen-kezelés során minimális gyakorlati munkát végeznek. Ettől eltekintve az is előfordulhat, hogy a kliens a kezelésről úgy távozik, hogy a relaxáció érzésén túl nem érez javulást. 

A kezelés utáni napokban a terápiára adott reakciók azonban általában ellentmondanak a gyengéd és lágy megközelítésnek. Gyakori a fejfájás, a fájdalom, a merevség és az olyan érzés, mintha elütötték volna a buszt, ami azt jelzi, hogy a test és az agy megkezdte a javítási folyamatot. Ha egyszer elindult, ez a folyamat gyakran gyors, és az is gyakori, hogy a régóta fennálló fájdalom 2-3 kezelés után megszűnik vagy csökken. 

Még ha a legtöbb Bowen-kezelésre vitt állapotot olyan mozgásszervi problémák, mint a nyak- és hátfájás, valamint a fagyott váll teszik is ki, ez az organikusabb problémák esetén is jól jöhet. Néhány ügyfél jelentős javulásról számolt be az irritábilis bélrendszer, az asztma, a meddőség, a migrén és más reproduktív problémák esetében. 

Ebben az életben semmi sem garantált, és ez a Bowen-terápiára is vonatkozik. Ha azonban a teste reagál erre a kezelésre, akkor el fogja és el is tudja indítani a javítási folyamatot. De ha nincs reakció, nem kell aggódnia, mert nem történik semmi baj.

Ugyanazon kategóriába tartozó cikkek:

By admin