Progresszív szemüvegek nőknek

Ahogy egy újabb szám hozzáadódik az életkorodhoz, úgy változik a szemed is. Ha már a 40-es éveiben jár, szinte számítani lehet arra, hogy nehezen fog tudni fókuszálni a számítógép képernyőjén megjelenő weboldalra, a tárgyalóteremben lévő táblára vagy a kedvenc könyvére. Még jó, hogy a progresszív szemüvegek már itt vannak, hogy segítsenek azoknak, akiknek távolra, közelre és a kettő között bárhová látniuk kell.

Mi a progresszív szemüveg?

A progresszív szemüvegek a lencse tetejétől lefelé az aljáig zökkenőmentesen megnövelt nagyítással rendelkeznek, hogy minden távolságban tisztán lásson, miközben csak egyetlen szemüveget használ. A lencse felső részén keresztül kell néznie, hogy távolról lássa a tárgyakat, a középsőn keresztül, hogy a köztes tárgyakra fókuszálhasson, az alsó részen keresztül pedig közelről láthassa a dolgokat. A szemüveglencse felszínén fokozatosan változik a felírás, hogy szelíd átmenetet kínáljon. 

Progresszív szemüvegek
A progresszív szemüvegek egy szemüvegben három receptet tartalmaznak

Ezek a lencsék jól jöhetnek azoknak, akik asztigmatizmus, távollátás vagy rövidlátás miatt a távolsági látáshoz egyszemüveget, a presbyopia miatt pedig a közeli munkához olvasószemüveget használnak.

A progresszívek és a trifocálisok ugyanazok?

Nem. A trifokális és a bifokális szemüveg három vagy két különböző nagyítási szinttel rendelkezik, amelyeket egy látható vonal választ el egymástól. A progresszív szemüvegeknél nem találhatók ezek a látható átmeneti vonalak. Az igazság az, hogy sokan vannak, akik a progresszív szemüveget választják, mivel azokon nincsenek a régimódi vonalak, amelyek a trifokális és bifokális szemüvegeken találhatók.

Progresszív szemüveg férfiaknak
Sok felnőtt, akinek presbyopia kezelésre van szüksége, jól illeszkedik ehhez a progresszív szemüveghez

Van azonban egy másik ok is, amiért a zökkenőmentes átmenet elengedhetetlen. A távoli és a közeli látás közötti zökkenőmentes átmenet megakadályozza azt a képugrást, amelyet az emberek gyakran tapasztalnak a három- vagy két szemlencsés szemüveggel. Ez az, amikor a tárgyak hirtelen változnak a látszólagos pozícióban és a tisztaságban, amikor a szeme a lencsék felírásán keresztül mozog. 

A számítógépes szemüvegek is progresszívek?

A hosszú órákat a számítógép előtt dolgozók kihasználhatják a számítógépes szemüvegek előnyeit, a progresszív szemüvegek azon alcsoportját, amely több helyet biztosít a köztes távolságok számára a lencsén.

Biztonságosak a számítógépes szemüvegek egész napos használatra?

A számítógépes szemüvegek korrekciója kifejezetten a számítógépes képernyőkre való fókuszáláshoz készült, amelyek gyakran körülbelül 20-60 hüvelyk távolságra vannak az arctól. Ezek a speciális típusú progresszív szemüvegek segíthetnek csökkenteni a szemfáradtságot és a szem megerőltetését, és lehetővé teszik, hogy könnyedén váltson fókuszt a nyomtatott oldalak, a számítógép képernyői és a táblák között.

A progresszív lencsék gyakori hátrányai

A progresszív szemüvegek használatához egy kis tanulási folyamat szükséges. Mivel nincs látható vonal, amely útmutatóként szolgálna, rá kell szoktatnia magát arra, hogy a lencse megfelelő részéből nézzen ki az adott feladathoz. Gyaloglás közben arra kell szoktatnia a szemét, hogy a lencse felső vagy távoli részén keresztül nézzen. Ha a lépcsőn fogsz felfelé menni, és végül a lencse alsó részén keresztül nézel lefelé, akkor úgy tűnhet, hogy a lábad nagyobb, mint amekkora valójában.

A progresszív szemüvegek perifériás torzulást is eredményezhetnek minden alkalommal, amikor a szemét az egyik oldalról a másikra mozgatja. A tanulási szakasz során előfordulhat, hogy egy kicsit kiegyensúlyozatlannak vagy émelygőnek érzi magát, ha a lencse rossz részén keresztül néz. 

Egy másik figyelembe veendő tényező az ár. A progresszív lencsék a multifokális vagy egyszemüveges szemüvegekhez képest jelentősen drágábbak, mivel a vonalak nélküli és többféle felírással rendelkező lencsék elkészítéséhez több időre van szükség.  

Hogyan alkalmazkodjon a progresszív szemüveghez?

Egy héttől akár több hónapig is eltarthat, amíg megtanulja és alkalmazkodik a megfelelő lencsén keresztül történő látásmódhoz. Az alkalmazkodási idő lerövidítése érdekében gondoskodjon arról, hogy a lencsét személyre szabja, és engedéllyel rendelkező optometrista vagy szemész illessze be. A progresszív lencsét is olyan gyakran kell viselnie, amilyen gyakran csak tudja.

Az orrának az elem felé kell mutatnia, amelyre fókuszál, majd állítsa az állát lefelé vagy felfelé, amíg az elem tisztán látszik. Ha valaha is fejfájást vagy szemfáradtságot tapasztal, bármikor tarthat szünetet, és leveheti a szemüveget. Fontos azonban, hogy folytassa a próbálkozást. 

Kik a jó jelöltek a progresszív szemüvegre?

Sok felnőtt, akinek presbyopia-kezelésre van szüksége, jól illeszkedik ezekhez a progresszív szemüvegekhez. A hagyományos három- vagy bifokális lencséről való átállás nagyon gyakori probléma. Azonban megnyugodhat, hogy sokan már 2-3 nap alatt tökéletesen megbarátkoznak az új szemüveggel. 

Vannak olyan jelöltek is, akik a progresszív lencséket választják, mivel a beállítás elvégzése után ezek nagyobb szabadságot biztosítanak a tevékenységek sokaságának élvezetéhez. Különösen a számítógép előtti munka vagy az olyan szabadtéri tevékenységek, mint a golf, általában könnyebbé válnak, ha a bifokális szemüveg helyett progresszív lencséket használnak.

Kik nem jó jelöltek a progresszív szemüvegre?

Az egyik leggyakoribb ok, amiért az emberek nem váltanak progresszív szemüvegre, az, hogy az illető bifokális szemüveget használ, és lehet, hogy már jól érzi magát ezzel a döntéssel, vagy nehezen váltott. A progresszív szemüveglencsék gyakran magasabbak is, mint a hagyományos bifokális szemüvegek. Nyilvánvaló, hogy beszélnie kell az optikussal, ha meg szeretné tudni, hogy milyen típusú lencsék alkalmasak az Ön szeméhez.

GYIK a progresszív szemüvegekről 

1. Mindig viselnie kell a progresszív szemüvegét?

Ez nem feltétlenül van így. Vannak olyan viselők, akik csak részmunkaidőben használják a progresszív szemüveget, amikor szükségük van rá, például olvasás vagy munka közben. Javasoljuk, hogy az új szemüveget a beszerzés után először teljes időben viselje, hogy a szeme alkalmazkodni tudjon. Ha azonban az alkalmazkodási időszak véget ért, már teljesen egészséges, ha csak szükség szerint viseli őket.

2. Vezetés közben is viselheti a progresszív szemüvegét?

Igen, viselheti a progresszív szemüveget vezetés közben. Vezetés előtt azonban adjon néhány napot a szemének, hogy alkalmazkodjon.

3. Hogyan lehet progresszív szemüveget kapni?

A progresszív szemüveg vényköteles, és szakképzett optikussal való konzultációra van szükség. A szemüveglencse helyes illesztése fontos ahhoz, hogy jobb élményt nyújtson a szemüveg használata. 

Ugyanazon kategóriába tartozó cikkek:

By admin